Starters hypotheek

De startershypotheek is in het leven geroepen door de steeds maar stijgende huizenprijzen, waardoor het voor starters op de woningmarkt lastig was om voldoende hypotheek te kunnen krijgen om daarmee een woning te financieren. Het principe van een startershypotheek is erop gebaseerd dat starters goede financiële toekomstperspectieven hebben met betrekking tot het ontwikkelen van een carrière. Hierdoor zijn de hypotheekverstrekkers bereid om aan starters een hogere hypotheek te verstrekken dan op basis van het huidige inkomen gerechtvaardigd zal zijn.

Voorwaarden startershypotheek

Om voor een startershypotheek in aanmerking te kunnen komen, zal de hypotheekaanvrager wel aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. De exacte voorwaarden kunnen overigens per hypotheekaanbieder verschillen, maar over het algemeen gelden in elk geval de volgende voorwaarden.

  • De leeftijd van 35 jaar mag niet bereikt zijn
  • Het minimale opleidingsniveau is Mbo
  • Maximale hypotheek van 125 procent van de executiewaarde van de woning
  • Hypotheek moet voldoen aan de normen van de Nationale Hypotheek Garantie

Bij de startershypotheek zijn er verder nog uitgebreidere mogelijkheden, zoals een hoger bedrag lenen als de ouders garant staan.

Lage maandlasten startershypotheek

Bij een startershypotheek is het van belang dat de maandlasten in het begin van de looptijd van de hypotheek zo laag mogelijk zijn. Deze lage maandlasten kunnen op verschillende manieren bereikt worden. Aan de ene kant bieden hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om gedurende een vooraf overeengekomen termijn een korting op de rente aan te bieden. Aan de andere kant kan er optimaal geprofiteerd worden, door bijvoorbeeld de eerste jaren de hypotheek geheel aflossingsvrij te laten zijn. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt er rente betaald en geen aflossing, waardoor uiteindelijk de netto maandlasten laag kunnen blijven. Als in de toekomst het inkomen is gestegen en er meer lasten kunnen worden gedragen, zal de hypotheek worden aangepast en wordt er voor een andere hypotheekvorm gekozen.

Aanbieders startershypotheek

Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid van het afsluiten van een startershypotheek en in dat opzicht kan het lastig zijn om een compleet beeld te krijgen van de mogelijkheden. Bovendien kunnen de voorwaarden van de verschillende hypotheekverstrekkers, die de startershypotheek wel verstrekken, ook nog eens verschillen. Een uitgebreid en deskundig advies is dan ook van groot belang om een keuze te kunnen maken voor een geschikte startershypotheek. Wij van H2O Hypotheken & Assurantiën zoeken alle mogelijkheden voor u uit.