Seniorenhypotheek

De seniorenhypotheek is een uitkomst voor senioren die overwaarde hebben op hun woning en van hun pensioen willen genieten door net wat meer financiële ruimte te creëren. De bestedingsruimte van senioren kan namelijk worden verhoogd door gebruik te maken van de overwaarde van hun woning. Bij het afsluiten van een seniorenhypotheek bestaat de mogelijkheid om in een keer over een groot bedrag te beschikken, maar er zijn ook andere vormen mogelijk. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een combinatie van kapitaal en maandelijkse periodieke uitkeringen.

Seniorenhypotheek

Aflossen huidige hypotheek

Bij de seniorenhypotheek is er als het ware sprake van het oversluiten van de bestaande hypotheek naar een nieuwe seniorenhypotheek, waarmee meer financiële vrijheid kan worden gerealiseerd. Doordat er sprake is van overwaarde van de woning, kan de hypotheek opgehoogd worden zodat er een vermogen uit vrij komt. Vervolgens kan het vermogen aan twee verschillende zaken worden besteed. Het ene deel als inleg voor een lijfrente, waarmee elke maand een uitkering wordt verkregen tot het 85ste levensjaar. Het tweede deel is vrij vermogen, dat naar eigen inzicht besteed kan worden. Met de maandelijkse uitkering kan de rente van de seniorenhypotheek worden betaald. Dit is slechts een voorbeeld waarop er aan een hypotheek voor ouderen uitvoering kan worden gegeven en zijn er uiteraard verschillende combinaties mogelijk op het gebied van de seniorenhypotheek.

Voordelen en nadelen van de senioren hypotheek

Eén van de voordelen van de seniorenhypotheek is dat de eigen woning niet verkocht hoeft te worden om van extra kapitaal te kunnen profiteren. Daardoor wordt meer financiële armslag gecreëerd tijdens het pensioen. Een nadeel van de seniorenhypotheek kan zijn, dat er niet meer gefinancierd wordt dan de executiewaarde van de woning.

Seniorenhypotheek voorwaarden

Bij de berekening van de hoogte van de seniorenhypotheek wordt ook naar de hoogte van uw pensioeninkomen gekeken. Wanneer u al met pensioen bent kijken ze naar uw AOW, werkgeverspensioen of zelf opgebouwd pensioen. Wellicht betaalt u minder belasting, maar krijgt u daardoor ook minder hypotheekrenteaftrek. Hypotheekverstrekkers kijken wat u maandelijks nog kunt dragen. Vaak wordt er al 10 jaar voor de pensioendatum naar uw pensioeninkomen gekeken waardoor u nu al minder kunt lenen. Bovendien eisen veel hypotheekverstrekkers dat u de hypotheek sneller aflost.

Keuze voor een seniorenhypotheek

Bij de keuze voor een seniorenhypotheek is een goed advies van groot belang zodat duidelijk wordt wat de financiële mogelijkheden zijn na het afsluiten van de seniorenhypotheek. Daarbij moet er rekening worden gehouden met de verschillende voorwaarden. Denk aan de rente die diverse hypotheekverstrekkers hanteren. Het is daarom aan te raden om meerdere mogelijkheden bij diverse hypotheekverstrekkers te onderzoeken. Uiteraard kan H2O Hypotheken & Assurantiën u hierbij helpen door gebruik te maken van de diensten van een onze deskundige adviseur op het gebied van seniorenhypotheken.

Wenst u advies op maat voor een seniorenhypotheek?

Neemt u dan contact op of maak een afspraak met één van onze adviseurs van H2O Hypotheken & Assurantiën