Krediethypotheek

Een krediethypotheek is een hypotheek, die kan worden verstrekt als er sprake is van overwaarde op de woning. Het doel van een krediethypotheek is het creëren van financiële ruimte om bijvoorbeeld een verbouwing te bekostigen. Voorheen werd een krediethypotheek vaak gebruikt voor consumptieve uitgaven om bijvoorbeeld een auto mee aan te schaffen. Aangezien de rente op consumptieve uitgaven niet meer voor fiscale aftrek in aanmerking komt, gaat de krediethypotheek nu het doel van consumptieve uitgaven voorbij. Als de krediethypotheek wordt afgesloten om verbeteringen aan het huis te realiseren of om onderhoud te plegen geldt de fiscale aftrek nog wel.

Flexibiliteit van de krediethypotheek

Een krediethypotheek wordt afgesloten met het huis als onderpand en onder de voorwaarde dat er een overwaarde is, maar heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een doorsnee tweede hypotheek. Er wordt namelijk alleen rente betaald over het deel dat van de krediethypotheek is opgenomen. Er kan bij de krediethypotheek steeds een bedrag worden opgenomen tot aan de overeengekomen kredietlimiet. De kredietlimiet is uiteraard afhankelijk van de overwaarde, executiewaarde van de woning en van het inkomen van de hypotheeknemer. De flexibiliteit van de krediethypotheek is er onder meer in gelegen dat het opgenomen bedrag ook weer boetevrij afgelost kan worden, maar dit is niet verplicht.

Voordeel krediethypotheek

Wie tijdelijk over extra financiële ruimte wil beschikken en over overwaarde beschikt, kan kiezen voor deze flexibele hypotheek. Het voordeel van een krediethypotheek ten aanzien van bijvoorbeeld een doorlopend krediet is dat het gehanteerde rentepercentage lager is. Overigens is het mogelijk om ook afgeloste bedragen weer op te nemen. Bij enkele van de hypotheekverstrekkers is het ook mogelijk om op tijdelijke basis, de te betalen rente bij het krediet op te tellen, zodat u tijdelijk uw maandlasten kan drukken. Uiteraard moet de kredietlimiet deze mogelijkheid wel toelaten. Bij een krediethypotheek zal er over het algemeen sprake zijn van een variabele rente over het deel dat u vrij kunt besteden. Dit betekent dat de variabele rente steeds aan de marktrente wordt aangepast.

Keuze voor een krediethypotheek

Aangezien er veel verschillende soorten hypotheken zijn, is het handig om van een gedegen advies voorzien te worden betreffende de krediethypotheek. H2O Hypotheken en & Assurantiën adviseert u onafhankelijk en kan informatie geven over de mogelijkheden met betrekking tot de krediethypotheek, maar kan afhankelijk van de wensen ook onderzoeken of er wellicht andere interessante mogelijkheden zijn op het gebied van hypotheken. Ook voor een krediethypotheek geldt dat het aan te raden is om meerdere hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken, iets wat wij van vanzelfsprekend voor u verzorgen.