Lijfrentehypotheek

Een lijfrentehypotheek is een hypotheekvorm die bestaat uit een combinatie van een hypotheek en een lijfrente. De lijfrente is bedoeld als aanvullende voorziening, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om een pensioengat te beperken. Deze hypotheek was voorheen zeer aantrekkelijk, omdat zowel de rente van de hypotheek als de premie voor de lijfrente fiscaal in mindering werden gebracht. Tegenwoordig moet er aan specifieke voorwaarden worden voldaan om in aanmerking te komen voor de premieaftrek van de lijfrentepolis. Het is dan ook verstandig u goed te laten voorlichten op dit gebied.

Periodieke uitkering lijfrentehypotheek

Op de overeengekomen einddatum van de lijfrenteverzekering, worden er periodieke uitkeringen verstrekt. De uitkeringen van deze lijfrente vallen onder de inkomstenbelasting en worden dus belast bij uitbetaling. De uitkeringen vanuit de lijfrentehypotheek kunnen worden aangewend om een pensioen aan te vullen of om de rente van de lijfrentehypotheek te betalen. Een combinatie van gedeeltelijke aanvulling op het pensioen en het gedeeltelijk betalen van de rente, is natuurlijk ook mogelijk.

Lijfrentehypotheek is aflossingsvrij

Een lijfrentehypotheek is een aflossingsvrije hypotheek en dat houdt in, dat er alleen rente wordt betaald over het hypotheekbedrag. Dit betekent echter ook dat aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld ook nog bestaat en de rente moet worden blijven doorbetaald over het hypotheekbedrag. Aangezien een lijfrentehypotheek aflossingsvrij is, wordt net als bij de reguliere aflossingsvrije hypotheek, maar een gedeelte van de waarde van de woning op deze wijze gefinancierd. Het komt er dan op neer, dat een lijfrentehypotheek gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld een spaarhypotheek, zodat aan het einde van de looptijd een deel van de hypotheekschuld kan worden afgelost.

Premie van de lijfrentehypotheek

Bij het afsluiten van een lijfrentehypotheek zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van besteding van de premie van de lijfrente. Met de premie van de lijfrente kan bijvoorbeeld risico genomen worden door ervoor te kiezen om de premie tijdens de looptijd te gaan beleggen. De waarde van de belegging kan afhankelijk van de rendementen hoger of lager dan verwacht uitvallen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor zekerheid. In dat geval wordt ervoor gekozen om de premie niet te beleggen, maar voor een spaarvariant te gebruiken, zodat de waarde van de opbouw van het vermogen, vooraf duidelijk zal zijn.

Afsluiten van een lijfrentehypotheek

Met name door de wisselende fiscale regelgeving op het gebied van premieaftrek van lijfrenten, is het van belang dat men goed wordt voorgelicht over de financiële gevolgen van het afsluiten van een lijfrentehypotheek. Voor een advies op maat bent u bij H2O Hypotheken & Assurantiën aan het juiste adres!

=> VRAAG DIRECT EEN GRATIS OFFERTE AAN VOOR EEN LIJFRENTEHYPOTHEEK